уторак, 20. фебруар 2018.

Весић: Тражићемо посебне квоте за запошљавање студената после завршене БГ праксе

Градски менаџер Горан Весић представио је данас на Правном факултету национални модел студентске праксе „Мој град, мој избор, моја каријера”. чији је циљ да млади стекну практична знања и искуства којима ће бити обучени за тржиште рада.

Он је подсетио да је овај модел настао на основу БГ праксе коју Град Боград спроводи већ осам година.

– Нашу БГ праксу спроводимо са Центром за развој каријере и до сада је кроз њу прошло 1.800 судената са 26 факултета и 250 ментора. Она подразумева да се студенти укључују у рад Скупштине Града Београда, секретаријата, агенција, јавних предузећа и представља одлично искуство за њих. Један број студената је остао да ради код нас – рекао је Весић и додао да је у овом тренутку важно да се што већи број младих кадрова укључи у рад.

Он је посебно нагласио да праксу ништа не може да замени и она ће помоћи студентима да нађу посао и стекну искуство. 

Весић је навео да је Град Београд са Владом Републике Србије покренуо разговор да се направе посебне квоте за студенте који заврше праксу како би могли да буду запослени у локалној самоуправи.

– Осим што ћете кроз БГ праксу моћи да остварујете своју праксу у Скупштини града, очекујем да ћемо већ од следеће године имати квоту за запошљавање одређеног броја људи како би најбољи међу вама могли да остану и добију посао, и онда тај пројекат има смисла. Радићемо и на томе да се законски реализује да ова пракса буде обавезна и за факултете, али и за локалне самоуправе. Поред тога, требало би и да се пракса рачуна као један вид радног искуства и на томе ћемо радити – истакао је Весић.

Он је подестио да је Град Београд успео да у последњие четири године смањи број незапослених са 108.000 на 87.000 и да је потребно да се повежу факултети, привреда и држава.

Декан Правног факултета Сима Аврамовић истакао је да постоји неколико озбиљних пројеката који подразумевају праксу и волонтирање студената. 

– Две паралелне иницијативе Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Града Београда говоре колико је препозната потреба да се најбољи студенти што пре укључе у праксу. Министарство просвете има свој пројекат који се зове „Национални модел студентске праксе”, а Град Београд већ годинама ради на пројекту „Београдска пракса” – рекао је Аврамовић.

Представници Министарства правде и Министарства просвете, науке и технолошког развоја сложили у се да је за студенте пракса незаменљива, а велики одзив студената и пуна сала на Правном факултету показују да су и студенти и те како свесни тога. 

Догађају је присуствовала и чланица Градског већа Тања Поповић.